Waardenlijst prik en plaklocatie
Zorginf. bouwsteen (oud)
Fix versions
Description
Proposed solution (NL)
Aan het rootconcept een concept toevoegen:
NL:
Toedienlocatie::Anatomischelocatie 0..1 (data reference) met beperkte waardenlijst PrikPlakLocatieCodeLijst (Extensible)
Definitie:
Locatie op of in het lichaam waar de medicatie werd toegediend. Meestal gebruikt om de locatie aan te geven waar een patiënt een injectie kreeg toegediend of waar een patch werd aangebracht. De waardenlijst PrikPlakLocatieCodelijst kan als uitgangspunt dienen voor het coderen van deze concepten. De anatomische locatie en de toedieningsweg moeten indien beide gevuld zijn met elkaar in lijn zijn.
EN:
AdministrationLocation::AnatomicalLocation 0..1 met beperkte waardenlijst PrikPlakLocatieCodeLijst (Extensible)
Definition:
Location on or in the body where the medication was administered. Usually used to indicate the location at which a patient was administered an injection or patch was applied. The value list PrikPlakLocationCodelijst list can serve as a starting point for coding these concepts. If both the anatomical location and administration route are filled, they should be aligned.
Waardenlijst PrikPlakLocatieCodeLijst (Required):
Concepten overnemen waarden uit PrikPlakLocatieCodeLijst OID 2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.20.77.11.53
Codestelselnaam: SNOMED CT
Release notes (NL)
De toedienlocatie (anatomische locatie) en de beperkte waardelijst PrikPlakLocatieCodelijst toegevoegd.
is cloned by
is related to
Activity

Eduard Andrien February 8, 2024 at 11:59 AM
De voorgestelde oplossing is in de Peer-Review sessie van 8-2-2024 geaccepteerd.

Tim Schüller January 23, 2024 at 11:55 AM
Besproken in extra sessies over toedienen met leveranciers op 12 januari 2024
Momenteel mag je in een toediening maximaal 1 prik-plak-locatie aangeven. Zijn er usecases (bijvoorbeeld bij insuline) waarbij je meerdere prikpraklocaties wilt aangeven?
Leverancier: Als dat nodig is, dan registreren als twee toedieningen. Op de toedienlijst staat dan 1 geplande toediening, maar twee acties dus twee keer MTD registreren. Wij kunnen een toediening maar op één plek tegelijk doen. Je wilt alleen weten of een patiënt medicatie heeft gehad binnen de tijd. Of iets niet volgens afspraak is mag volgens een leverancier sowieso uit de bouwsteen MTD en is bij deze usecase niet van toepassing als de geplande hoeveelheid wordt gegeven in meerdere toedieningen. Wat belangrijk is: eenduidig registreren wat de patiënt gehad heeft.
Conclusie: wijzigingsverzoek afwijzen, prikplaklocatie blijft 0..1. Indien nodig meerdere toedieningen vastleggen.

Tim Schüller January 4, 2024 at 3:04 PM
en kunnen jullie misschien kijken naar bovenstaande vraag van Wouter?

Wouter Zanen December 21, 2023 at 3:06 PM
Vragen :
Moet dit geen SNOMED refset worden zodat deze lijst dynamisch wordt ten opzichte van de zib
Zou het niet beter zijn om deze locatie te gebruiken voor alle toedieningslocaties? Nu ontbreekt bijvoorbeeld de toedoening van verdoving door een tandarts in de mond op de lijst.

Tim Schüller December 11, 2023 at 3:39 PMEdited
N.a.v. MP-1124 ook deze hier meenemen. De kardinaliteit in MP9 staat nu op 0..1. Het voorstel in het gelinkte issue is om dit te veranderen naar 0...* aangezien binnen één toedieningsmoment meerdere locaties gebruikt kunnen worden. Om dit te illustreren is er door een leverancier het volgende voorbeeld toegevoegd:
Waarom is het beter om een dosis van meer dan 50 eenheden insuline op te splitsen?
Mensen die meer dan 40 of 50 eenheden nodig hebben op hetzelfde moment, kunnen de dosis het beste opsplitsen in twee injecties. Grotere hoeveelheden insuline worden namelijk minder goed opgenomen. De absorptie door het lichaam gaat beter als de insuline wordt toegediend in een kleine dosis. Ook werkt het dan efficiënter en beter voorspelbaar. Daarom is het advies doseringen boven de 40 tot 50 eenheden per keer, in twee injecties, direct achter elkaar op verschillende plekken te spuiten. U hoeft tussendoor niet te wisselen van naaldje.
Details
Assignee
Wouter ZanenWouter ZanenReporter
Tim SchüllerTim SchüllerClassification
Minor (Y)Expected Release Date
Apr 26, 2024Priority
Urgent
Details
Details
Assignee

Reporter

Toedieners hebben aangegeven graag de laatste prik of plaklocatie in te kunnen zien. Dit is nodig zodat men bijvoorbeeld niet de hele tijd op dezelfde locatie prikt. Omdat in verschillende toedienteams gewerkt kan worden voor één patiënt is het ook nodig dat dit gegeven uitgewisseld kan worden.
Om aan deze behoefte te kunnen voldoen is er een waardelijst opgesteld door verschillende toedienorganisaties met daarin de prik-plak locaties die in de praktijk worden gebruikt. Deze waardelijst is beschikbaar in SNOMED en is hier te vinden. Elke locatie is gecodeerd uit te wisselen met behulp van een SNOMED-code, in combinatie met lateraliteit indien van toepassing.
Verzoek om dit ook in de medicatietoediening ZIB op te nemen.