Wel/ niet meesturen adres patiënt (komt vanuit vraag: Aanpassing nodig voor opiumvoorschriften? )
Description
Proposed solution (NL)
Na juridische toets lijkt standaard te voldoen voor opium voorschriften. Openstaand punt is nog of we het functioneel mogelijk willen maken om het adres van de patiënt mee te sturen (zou dichter tegen zib-transactie aan liggen).
Proposed solution (EN)
Release notes (NL)
In verband met opiumvoorschriften is in alle relevante transacties de patient/adresgegevens optioneel toegevoegd. Technisch was het al mogelijk om een patiënt adres mee te geven.
Release notes (EN)
Activity
Arianne van de Wetering March 15, 2022 at 12:49 PMEdited
Voor HL7v3 maakt het template 9385 voor voorschrift gebruik van het zib-2020 template 3.10.1 voor patient informatie.
Hierin staat patient adres opgenomen met kardinaliteit 0..*, dus dat kan deze use case prima bedienen.
Dit geldt ook voor het FHIR nl-core profiel voor patient.
Titia van Malestein March 11, 2022 at 9:04 AM
Aanpassing doorgevoerd in alle transacties met uitzondering van:
sturen en beschikbaarstellen medicatieoverzicht
sturen medicatiegebruik (transactie komt te vervallen
Kardinaliteit en conformance uit technische bericht aangehouden
Tim Schüller February 28, 2022 at 10:53 AM
Besproken in de autorisatiecommissie van 24-02-2022. Uit de notulen:
MP-415 Aanpassingen transactie opiumvoorschriften
Petra introduceert dit issue. Het is mogelijk om het adres van een patiënt mee te sturen maar dit is niet functioneel opgenomen. Het toestaan van het meesturen sluit beter aan bij het gebruik van de zib en andere standaarden. Dit is 15 juli besproken in de expertgroep. Na de bijeenkomst bleken er verschillende opvattingen te bestaan over het gegeven advies. Daarom is het advies nogmaals ter controle voorgelegd en goedgekeurd in de expertgroep van 17 februari. Het advies luidt: De mogelijkheid om het adres van de patiënt uit te wisselen ook functioneel toestaan. Waarbij het wel van belang is dat er voldoende mogelijkheden zijn om ook andere adressen te delen (bijv. wanneer medicatie afgeleverd moet worden op een andere locatie).
Is de autorisatiecommissie akkoord met het gegeven advies?
Opmerkingen vanuit de autorisatiecommissie:
Tjeerd geeft aan dat men hiermee de keuze laat aan de communicerende partijen; er wordt niks verplicht gesteld met het advies.
De autorisatiecommissie is akkoord met het voorgestelde advies van de expertgroep.
Tim Schüller February 23, 2022 at 2:14 PM
Besproken in de expertgroep van 17-02-2022. Uit de notulen:
MP-415: Aanpassingen transactie opiumvoorschriften
Titia introduceert dit punt en geeft aan dat het issue al eerder is besproken in de expertgroep. Omdat er onduidelijkheid is over het gegeven advies wordt dit punt opnieuw ingebracht. Het ging hierbij om het versturen van de patient adresgegevens. Dit is niet strikt noodzakelijk in opiumvoorschriften maar het meesturen sluit wel beter aan bij andere standaarden. In de notulen van de expertgroep in 15 juli is hierover dit opnemomen: “De mogelijkheid om het adres van de patiënt uit te wisselen ook functioneel toestaan. Waarbij het wel van belang is dat er voldoende mogelijkheden zijn om ook andere adressen te delen (bijv. wanneer medicatie afgeleverd moet worden op een andere locatie)”. Zijn de leden het eens met het advies om dit op te nemen in de informatiestandaard?
Opmerkingen vanuit de expertgroep:
Tjeerd vraagt of hierop wordt gekwalificeerd. Titia geeft aan dat het meesturen kan maar niet verplicht is, daarom wordt er niet verplicht op gekwalificeerd.
Erna vraagt of de patiënt adres mag worden uitgewisseld. Titia geeft aan dat er wordt verondersteld dat men een behandelrelatie heeft met de patiënt waardoor dit mag.
Besluit van de expertgroep: de EG adviseert om de adresgegevens op te nemen in de informatiestandaard
Titia van Malestein January 11, 2022 at 10:43 AMEdited
Nog geen reacties ontvangen ook niet na herinnering. Daarom nogmaals op agenda 20-1. Presentatie staat hier: MP-415 patientadres - opiumvoorschrift.pptx
Gaat alleen over de vraag of het functioneel wel of niet toegestaan (als optie, niet verplicht) moet worden. Is niet noodzakelijk voor opiumvoorschiften, maar sluit wel beter aan op zib en andere standaarden.
Wordt qua inhoudelijke elementen voldaan aan opiumvoorschrift eisen in huidige voorschrift transactie?
https://wetten.overheid.nl/BWBR0014405/2013-01-08#Hoofdstuk2