Vaststellen werkwijze onzekere gebruiksperiode (startcriterium)
Description
Proposed solution (NL)
Proposed solution (EN)
Release notes (NL)
In bouwsteen Medicatieafspraak, onder element Gebruiksperiode, element Criterium toegevoegd, vaak het 'onzekerheidsvlaggetje' genoemd.
In dit element kan worden aangegeven van welk criterium de start- en/of stopdatum afhankelijk is.
Release notes (EN)
Attachments
is related to
Activity

Jorn Duwel June 16, 2022 at 9:47 AM
Gepubliceerd in FHIR: https://simplifier.net/packages/nictiz.fhir.nl.r4.medicationprocess9/1.0.0/files/650049

Titia van Malestein March 30, 2022 at 1:16 PM
Is dit ook al toegevoegd in het FO?

Tim Schüller February 28, 2022 at 10:54 AM
Besproken in de autorisatiecommissie van 24-02-2022. Uit de notulen:
MP-271 Vaststellen werkwijze onzekere gebruiksperiode
Petra introduceert dit onderwerp. De opname/ontslagdatum zijn soms niet bekend op het moment van voorschrijven. Omdat sommige medicatie hiervan afhankelijk is, kan het voorkomen dat de gebruiksperiode in de MA na het voorschrijven moet worden aangepast. Een oplossingsrichting is besproken in de expertgroep van 11 november waarna deze oplossing ook is voorgelegd aan leveranciers. De leveranciers geven aan dat de oplossing op dit moment niet haalbaar is vanwege de complexiteit van implementatie. Daarom is een alternatieve oplossing in de expertgroep van 17 februari voorgelegd die wel haalbaar is voor leveranciers. Hierbij wordt er een ‘onzekerheidsvlaggetje’ toegevoegd als element in de MA. Daarna wordt er op basis van ervaringen in de kickstart gekeken hoe dit verder verbeterd kan worden. Is de autorisatiecommissie akkoord met deze wijziging?
Opmerkingen vanuit de autorisatiecommissie:
Geen opmerkingen vanuit de AC
De autorisatiecommissie is akkoord met het voorgestelde advies van de expertgroep.

Tim Schüller February 23, 2022 at 2:18 PM
Besproken in de expertgroep van 17-02-2022. Uit de notulen:
MP 271: Vaststellen werkwijze onzekere gebruiksperiode
Petra introduceert dit punt. In een eerdere expertgroep is een voorstel gedaan voor een proces omtrent een onzekere gebruiksperiode vanwege een onzekere ontslag/opname datum. Dit is toen ook besproken in het leveranciersoverleg. Hier kwam naar boven dat de voorgestelde oplossingsrichting niet direct implementeerbaar was in de software systemen. Daarom is het huidige voorstel om een ‘onzekerheidsvlaggetje’ te gebruiken ter indicatie van een onzekere gebruiksperiode. Leveranciers hebben aangegeven dat dit werkbaar is. Is de expertgroep het ermee eens om dit toe te voegen aan de standaard?
Opmerkingen vanuit de expertgroep:
Paul vraagt of er al een naam is gekozen voor dit element. Petra geeft aan dat hier nog over na wordt gedacht.
Besluit expertgroep: De EG adviseert om het onzekerheidsvlaggetje te implementeren in de informatiestandaard

Leanne Kool December 7, 2021 at 9:07 AM
Besproken tijdens expertgroep 11-11-2021:
ADVIES EXPERTGROEP: de expertgroep ziet een noodzaak dat informatie over de onzekerheid van de start-/ einddatum gestructureerd beschikbaar komt en uitgewisseld wordt. Daarnaast zouden zij ook het liefst zien dat de datum digitaal uitgewisseld wordt, maar zonder dat bij iedere wijziging alle medicatiebouwstenen (zonder inhoudelijke therapeutische aanpassingen) aangepast moeten worden.
De leden die niet aanwezig konden zijn worden verzocht de presentatie door te nemen en hierop te reageren (ACTIE LEDEN EXPERTGROEP).
Discussie tijdens expertgroep:
Petra licht haar uitwerking en openstaande vragen toe. Voor uitwerking zie presentatie in de bijlage.
Op dit moment voorziet de informatiestandaard in een mogelijkheid om aan te geven dat een startdatum onzeker is. Bijvoorbeeld omdat deze afhankelijk is van een opname (X dagen voor opname moet gestart of gestopt worden met bepaalde medicatie).De huidige werkwijze voorziet echter niet in een gestructureerde uitwisseling van deze informatie. Vanuit Kernteam is gevraagd of het mogelijk is dit gestructureerd uit te wisselen. Het programmateam onderzoekt nu verschillende mogelijkheden met gebruikers en leveranciers. Daarom wordt vandaag een update gegeven en wordt input gevraagd aan expertgroepleden t.a.v de voorgestelde oplossingen.
Belangrijk bij het starten met medicatie voor opname is dat de verstrekking geregeld moet worden. Daarnaast komen er ook vragen over medicatiebewaking naar voren, bijv. (wanneer) is het nodig om dit opnieuw te doen? Verder moet voor alle betrokken zorgverleners duidelijk zijn dat het een onzekere startdatum.
VRAAG AAN LEDEN: moet de opnamedatum ook echt gevuld worden in de MA of mag deze leeg blijven en op een andere wijze gecommuniceerd worden?
Erna geeft aan dat dit ook afhangt van of de MA wordt omgezet naar een TA en of het om een toediencliënt gaat (of om een patiënt die het PGO gebruikt). Voor hen is een startdatum op de toedienlijst wel noodzakelijk. Daarnaast kun je met startdatum de MA op een gegeven moment ook stoppen, zonder blijft hij open staan. Er wordt verder aangegeven dat de opnamedatum meer klinkt als een patiëntkenmerk. Qua werkproces zou dit ook logischer zijn. Je wilt de opnamedatum weten, maar die hoeft niet specifiek in de MA te staan. Het onzekerheidscriterium moet er wel in staan.
Voor het stoppen met medicatie is de datum nog meer van belang. Want wanneer er een MA gedeeld wordt met het kenmerk dat deze x dagen voor opname gestopt moet worden, daar kan een apotheker niet veel mee. Met name bij GDS-medicatie is hier een actie van de apotheker wel noodzakelijk. Zou je de datum ook alleen in de TA kunnen zetten? Vraag is of dat qua verantwoordelijkheden mag. En hoe weet de apotheker welke datum hij moet aanhouden.
Daarnaast geldt hier dat bij het annuleren van de opname er een nieuwe MA gemaakt moet worden. Waarbij de stopdatum steeds opgeschoven moet worden bij aanpassing van de opname datum.
Paul geeft aan dat zij werken met ‘beleidsmedicatie’ die één op één aan een specifieke opname gekoppeld is. Maar dat zegt nog niets over de uitwisseling.
Erna geeft aan dat de huidige werkwijze heel wisselend is, overdracht van data is vaak mondeling.
VRAAG AAN LEDEN: mag het planbureau de datum aanpassen zonder tussenkomst van een arts?
Paul geeft aan dat dit, omdat het beleid bekend is, zou mogen.
Details
Assignee
Jorn DuwelJorn DuwelReporter
Inactief Geijn - den BoogertInactief Geijn - den BoogertConcerns version
9Classification
Minor (Y)Transactions
Medicatiegegevens (9)Medicatieoverzicht (9)Medicatievoorschrift (9)Parties involved
Nictiz Informatie analistNictiz HL7-specialistKernteamDataset
9.1Bouwsteen
MedicatieAfspraakComponents
Fix versions
Priority
Medium
Details
Details
Assignee

Reporter

Kerngroep vraagt om mogelijkheid tot aangeven van onzekerheid op MA gebruiksperiode. Deze kan afhankelijk zijn van opname moment die nog definitief gepland moet worden.
In 2018 (24 april) is dit besproken tijdens een leveranciersoverleg. Hierin was ook de wens uitgesproken om te onderzoeken of dit op objectniveau aangegeven kan worden.