MP9: Vrije tekst artikel voorschrijven
Description
Proposed solution (NL)
Advies is om voorschrijven in vrije tekst wel toe te staan. Om misbruik te voorkomen worden er aanvullende gebruikerseisen opgesteld.
Proposed solution (EN)
Release notes (NL)
Paragraaf 1.3.3 en 4.1.32 in het FO zijn aangepast om verdere uitleg te geven over hoe om te gaan met vrije tekst voorschriften.
De conditie in het farmaceutisch product die verduidelijkte dat men altijd een G-standaard code moet meesturen is verwijderd in alle transacties.
Het ‘afdwingen van ingrediënten’ was al een warning in HL7v3-template 9362. De tekst van deze warning is aangepast van: “_Als er geen gecodeerde medicatie is moet er minimaal één ingrediënt zijn._” naar: “_Als er geen gecodeerde medicatie is, moeten de bekende ingrediënten gecodeerd meegegeven worden. Alleen bij hoge uitzondering mag er voorgeschreven worden in vrije tekst._” Verder deze error: “_Geneesmiddel omschrijving (pharm:desc) verplicht opnemen wanneer de codering niet afdoende is om de samenstelling van het geneesmiddel te achterhalen._” omgezet naar deze warning: “_Geneesmiddel omschrijving (pharm:desc) opnemen wanneer de codering niet afdoende is om de samenstelling van het geneesmiddel te achterhalen. Alleen bij hoge uitzondering mag er voorgeschreven worden in vrije tekst en mag deze omschrijving leeg blijven._”
In FHIR is het technisch al mogelijk om een artikel alleen met een vrije tekst voor te schrijven. Cardinality van mp-PharmauceuticalProduct.code.coding staat op 0..* ( ). Dus geen wijziging nodig in FHIR.
Release notes (EN)
Attachments
automatically creates
duplicate of
Activity
Yoen van der Linden August 15, 2024 at 1:46 PM
Expertpanel 15-08-2024: gebruikerseisen en -wensen zijn binnen kernteam besproken en aangepast, uitkomst is gedeeld binnen expertpanel. Een aantal adviezen/reacties op de voorstellen:
niet spreken over vrije tekst medicatie maar over vrije tekst middel aangezien het niet altijd om medicatie gaat
de ‘let op’ toevoeging tav lokaal versus keten heeft voor expertpanel geen toegevoegde waarde aangezien het lokaal dan misschien gecodeerd vastgelegd kan worden maar in de keten betreft het vrije tekst. echter ook geen last van de ‘let op’
in het voorschrijfproces moet duidelijk worden dat er geen automatische medicatiebewaking kan plaatsvinden, op welke manier en waar is aan de leverancier icm de gebruikers; hiermee geven de leveranciers het advies om de betreffende gebruikerseis zo te formuleren dat er niet wordt afgedwongen in welk veld er een melding komt, uiteraard wel dat duidelijk is dat er geen automatische medicatiebewaking plaatsvindt.
advies is ook om de gebruikerseis tav de attentie dat het een vrije tekst middel betreft aan te passen naar bijvoorbeeld door middel van een kleur of een icoon
tav gebruikerseis 4 wordt aangegeven dat dit leidt tot meldingsmoeheid en dat dit in de ogen van de leveranciers echt niet wenselijk is
ook voor toedieners is er een gebruikerswens opgesteld, hiervan wordt door de leveranciers aangegeven dat medicatiebewaking juist voor voorschrijver (en verstrekker) is en dat er dus medicatiebewaking heeft plaatsgevonden voordat het op een toedienlijst komt. Bovendien kun je geen meldingen meesturen/uitwisselen, maar de toegevoegde waarde wordt ook niet gezien.
Bovenstaande wordt meegenomen naar het kernteam. Zo nodig zal een kruisbestuiving worden ingepland.
Annemieke Sandberg May 28, 2024 at 7:25 AM
Expertpanel 23-05-2024 uitkomst
Werkproceseis zoals op slide is akkoord ( De voorschrijver / apotheker kan bij nadrukkelijke uitzondering respectievelijk een medicatieafspraak / toedienafspraak aanmaken met volledig vrije tekst. Voorwaarde hiervan is dat er géén geschikte code in de G-standaard beschikbaar is (bijvoorbeeld onderzoekmedicatie)
XIS-eis tav SNK aanpassen naar: Het XIS moet de gebruiker zo goed mogelijk ondersteunen om het gecodeerd vast te leggen
(daarmee wordt het de gebruiker/voorschrijver moeilijk gemaakt om vrije tekst vast te leggen)XIS-eis tav melding/duidelijk handmatige medicatiebewaking aanpassen naar:
Het moet duidelijk zijn voor de keten dat het gaat om een vrije tekst voorschrift. (door middel van icoon, kleur, etc)
NB Wanneer er bij iedere aanpassing aan medicatie een actieve melding moet komen dat er handmatig medicatiebewaking nodig is: Aanpassing nodig in de Z-indexTer overweging: aanvullende werkproceseis over omzetten vrije tekst voorschrift naar gecodeerd voorschrift
Annemieke Sandberg May 28, 2024 at 7:22 AM
Werkgroep MO 22-04-2024 Vrije tekst voorschrijven uitkomst:
Duidelijk: bij hoge uitzondering, voor medicatie die niet in G standaard staat het vrije tekstveld kunnen gebruiken voor MA /TA
Angst is dat er te makkelijk ongestructureerd wordt voorgeschreven wat risico op fouten rondom medicatie vergroot
De wens vanuit voorschrijvers en apothekers is dat duidelijk is dat het gaat om een middel in volledig vrije tekst en dat er handmatig medicatiebewaking plaats moet vinden. NB Voor toedieners is dit niet nodig, zij voeren geen medicatiebewaking uit
Gebruikerseis toevoegen dat er een melding wordt getoond dat er geen medicatiebewaking wordt uitgevoerd, zodat het duidelijk is voor de gehele keten
Vrije tekst op toedienlijst mag geen onduidelijkheden opleveren voor de toediener
Sam van Limburg Stirum January 30, 2024 at 12:37 PM
Autorisatiecommissie 25-01-2024: Akkoord om vrije tekst voorschrijven toe te staan, mits er zo veel mogelijk restricties zijn om misbruik te voorkomen.
Advies/vraag om gebruikerseisen hiervoor op te stellen (mogelijk na kickstart):
Voorschrijven op SNK niveau mogelijk maken.
Duidelijk weergave verschil wanneer het om vrije tekst voorschrift gaat.
Marlous Flier-van Vuuren January 16, 2024 at 12:19 PM
Het gaat om allerlei medicatie die de voorschrijver niet kan vinden in de g-standaard, maar vooral ook om importmiddelen die vanwege niet leverbaarheid tijdelijk toegepast worden.
Ik denk dat 0,1% van de voorschriften vrije tekst voorschrift is, en dat 50% daarvan echt een geneesmiddel betreft en dus niet kan missen op het AMO of de toedienlijst
Vanuit Treant is er behoefte aan voorschrijven van vrije tekst artikel (via Nexus aangeleverd)
Gegeven voorbeeld is import middel Previscan (uit Frankrijk).
Dit is een bloedverdunner/vitamine K antagonist.
Verdere onderbouwing volgt nog.