PrikplakLocatie zou cardinaliteit 0..* moeten hebben

Description

Bij een medicatietoediening kunnen er meerdere prik- of plaklocaties aanwezig zijn. Dit is nog niet meegenomen in de huidige versie van de informatiestandaard. We moeten een analyse doen over de impact van deze wijziging.

Proposed solution (NL)

Kardinaliteit blijft 0..1. De usecase waar op meerdere plekken wordt geprikt zal worden uitgewisseld als meerdere toedieningen. Deze werkwijze wordt in het FO omschreven

Proposed solution (EN)

None

Release notes (NL)

Kardinaliteit van de PrikPlakLocatie blijft 0..1. De usecase waar op meerdere plekken wordt geprikt zal worden uitgewisseld als meerdere toedieningen. De use case “Aparte MTD’s registreren per PrikPlakLocatie” is toegevoegd om dit te illustreren.

Release notes (EN)

None

is related to

Activity

Show:

Tim Schüller January 23, 2024 at 9:50 AM
Edited

Besproken in extra sessies over toedienen 12 januari 2024

Momenteel mag je in een toediening maximaal 1 prik-plak-locatie aangeven. Zijn er usecases (bijvoorbeeld bij insuline) waarbij je meerdere prikpraklocaties wilt aangeven?  

Leverancier: Als dat nodig is, dan registreren als twee toedieningen. Op de toedienlijst staat dan 1 geplande toediening, maar twee acties dus twee keer MTD registreren. Wij kunnen een toediening maar op één plek tegelijk doen. Je wilt alleen weten of een patiënt medicatie heeft gehad binnen de tijd. Of iets niet volgens afspraak is mag volgens een leverancier sowieso uit de bouwsteen MTD en is bij deze usecase niet van toepassing als de geplande hoeveelheid wordt gegeven in meerdere toedieningen. Wat belangrijk is: eenduidig registreren wat de patiënt gehad heeft. 

 

Conclusie: wijzigingsverzoek afwijzen, prikplaklocatie blijft 0..1. Indien nodig meerdere toedieningen vastleggen.  

Annette Maan May 25, 2023 at 9:12 AM

Waarom is het beter om een dosis van meer dan 50 eenheden insuline op te splitsen?
Mensen die meer dan 40 of 50 eenheden nodig hebben op hetzelfde moment, kunnen de dosis het beste opsplitsen in twee injecties. Grotere hoeveelheden insuline worden namelijk minder goed opgenomen. De absorptie door het lichaam gaat beter als de insuline wordt toegediend in een kleine dosis. Ook werkt het dan efficiënter en beter voorspelbaar. Daarom is het advies doseringen boven de 40 tot 50 eenheden per keer, in twee injecties, direct achter elkaar op verschillende plekken te spuiten. U hoeft tussendoor niet te wisselen van naaldje.

Resolved
Pinned fields
Click on the next to a field label to start pinning.

Details

Assignee

Reporter

Classification

Minor (Y)

Parties involved

Nictiz Informatie analist
Nictiz HL7-specialist

Bouwsteen

MedicatieToediening uitgevoerd

Delegated responsibility

Yes

Rejection

No

Components

Fix versions

Priority

Better Excel Exporter

Created May 9, 2023 at 12:54 PM
Updated March 1, 2024 at 12:59 PM
Resolved March 1, 2024 at 12:59 PM